page contents Книжен ъгъл: Англичанин посвети роман на българската си тъща
Предоставено от Blogger.

Англичанин посвети роман на българската си тъща

12.6.11

Англичанинът Кристофър Бъкстън от десетилетия е влюбен в България, в българската история и в една българка. Дотам, че новият му роман носи посвещение: "На моята тъща Мила..."

Романът, озаглавен „Радослава и викингският принц” (Милениум), проследява заплетена приключенска интрига, ситуирана в Константинопол непосредствено след падането на България под византийско робство. Макар и в изгнание, наследниците на Гаврил Радомир и Иван Владислав продължават да оспорват правото си върху трона. Съперничи им и бунтарят Петър Делян, разгромен от викингски наемници. Самата Византия тъне в коварство и смърт, а в императорския дворец като заложница живее княгиня Радослава...

Това е трети роман на Кристофър Бъкстън със сюжет от българската история и според много литературоведи лондончанинът успява да попълни онази ниша, опразнена след поколението на Фани Попова-Мутафова и Вера Мутафчиева.

Историческият роман не е скучен и морално остарял жанр, защото може да бъде динамичен и зрелищен екшън с романтични нотки и много познавателни елементи според Кристофър Бъкстън. „Младите днес залитат по вампирски саги или фентъзи битки, а не помнят историята си. Даже се отричат от нея, защото не я познават” – така разсъждава авторът, чийто син е кръстен на цар Иван Владислав.

Преди да пристигне в България, Кристофър Бъкстън е живял за кратко на много места по света. Идва тук през 1977-а, по „Людмилино време”, като преподавател по английски на Петя Дубарова и на още десетки възпитаници на Английската гимназия в Бургас.

Автор е на редица статии, есета и документални изследвания, на три романа и една пиеса с теми от българската история, а също и на няколко поетични книги, в които е включена и баладата за бургаския рейс №4.