page contents Книжен ъгъл: Те са пак на всеки километър
Предоставено от Blogger.

Те са пак на всеки километър

20.12.11

Петко Тодоров

Романтиката на комунистическата героика е неизтребима


Суат Дервиш, героинята на Лиз Бехмоарас от „Суат Дервиш. Една жена легенда”, е нашумяла турска писателка и журналистка особено през 30-те години на ХХ век, съпруга на лидера на тайната Турска комунистическа партия от 1940 до смъртта му през 1968,  споделя идеите му, преследвана е заради поблицистиката си в полза на СССР. През повечето години на брака им той е в затвора, нещо обикновено за подобна участ.


Биографката отделя място за посещението на Суат в София, писателката е превеждана на български. „За всичко това Суат Дервиш заслужава минута поклон от всички нас”, е последното изречение в биографията (изд. „Унискорп”).

Какво става, може би четивото се е промъкнало случайно през автоцензурата, наречена „политическа коректност”? Да, ама не.

За 3 седмици излязоха 3 книги за антифашистката съпротива, последната: двутомникът на Роберт Меламед „Лозунгът на един живот” (изд. Фондация КОМ). Това са интербригадистките му спомени за Гражданската война в Испания, след нея го влачили из концлагерите на Франция, участвал във френската съпротива като макизар, сиреч партизанин.

Има епизод, в който косата на 25-годишния от черна става абсолютно бяла за няколко минути... Написал спомените през 80-те години, накарали го да махне страниците, където го спасява френска проститутка, отказал, днес ги издава синът на покойния вече интербригадист и журналист.

Комунистическата героика е задължително романтична заради отсъствието на парите като мотив. Съвет от списващия тази вестникарска страница: четенето е отвратително нерентабилно занимание, четат книги лудите и бедните. Но посещаването на книжарници е полезно.

Книгата излъчва най-точните медийни сигнали. Оглеждайте асортимента, той съобщава адекватно онова, което се носи във въздуха. И друго. Биографията на Суат Дервиш „се издава, четем в нея, със съдействието на Министерството на културата и туризма на Република Турция”. Сравнете го с отношението на нашата държава към книгата. Въпросът е с понижена трудност: Кой е по-мъдър?