page contents Книжен ъгъл: "Готланд" или Мариуш Шчигел в страната на Карел Гот
Предоставено от Blogger.

"Готланд" или Мариуш Шчигел в страната на Карел Гот

11.11.13

Книгата "Готланд" от Мариуш Шчигел е съставена от много истории на различни хора, живели в комунистическа Чехословакия. 

В страната на Карел Гот актрисата Лида Барова разплаква Гьобелс; скулптурът Отокар Швец – авторът на най-голямата в света статуя на Сталин, се самоубива преди да завърши творението си; Вера С., племенница на Франц Кафка, която и до днес живее в Прага, дава назаем фамилията си на колеги преводачи, които нямат право да публикуват; на певицата Марта Кубишова комунистическият режим забранява да пее цели 20 години и нейните песни са изтрити от архивите на радиото – това са само някои от героите на тази книга.

Заплетеният сюжет, в който са смесени различните истории, е пример за ярка белетристика, при която художествената проза се преплита с вестникарски репортаж.

В "Готланд" (Парадокс, превод Милена Милева) чрез съдбите на повече и по-малко известни чехи Шчигел разказва за историята, културата и народопсихологията на тази страна, за да ни я покаже такава, каквато май не сме си я представяли. Това не е краеведско четиво, не е журналистически очерк, а размисли за човешките съдби, за историята и човека, за начините за оцеляване.

Кара ни погледнем по друг начин и на другите, и на себе си. Самият Шчигел, когато го питат защо пък точно Чехия, откъде този интерес, обяснява, че след като е започнал да пише за тази страна, е осъзнал, че всъщност пише за себе си, защото както казва в едно интервю, дълбоко в душата си май е чех, защото му близък чешкият подход – хитрата остъпчивост или може би отстъпчивата хитрост, различна от конфронтацията на всяка цена.

И още нещо, което обяснява успеха на Шчигел. Както казва той, репортерът трябва да разбира. Това е основната му задача. Не да оценява, не да раздава ритници, не да осъжда, не да раздава присъди, не да оправдава, пази боже, но да разбира в името на читателя. Защо човек се държи така, а не иначе?

Международното признание не закъснява – и от критиците, и от читателите му.
Мариуш Шчигел  печели на наградата на публиката на NIKE за 2007 г. , а с книгата си Готланд става лауреат на European Book Prize за 2009.

Мариуш Шчигел

Роден през 1966 г. в Злотория, Полша, Шчигел е репортер на вестник Gazeta Wyborcza (от 1990 г. насам). Завършил е Факултета по журналистика в Университета на Варшава. Носител е на наградата  Мелхиор, 2004 за  репортажите си, разказващи за съвременна Чехословакия . Първите му творби са публикувани в седмичника Na przełaj.

Автор е на сборника с репортажи "Неделя, която се случи в сряда"  (Niedziela, która zdarzyła się w środę, 1996). Негови текстове са публикувани в Австрия, Чехия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция и САЩ . Мариуш Шчигел основава във Варшава Институт за репортаж, който организира семинари и обучение за журналисти. Вдъхновение за създавнето на този  институт, Шчигел черпи от думите на своя учител –  Ришард Капушчински – „защото  знаем малко и искаме да променим това...”

Представяне на книгата на Мариуш Шчигел „Готланд“ с участието на автора - 13 Ноември 2013, 18.00 ч., Полски институт, ул. Веслец 12