page contents Книжен ъгъл: Започват войните за „Малкият принц“ - „Апостроф“ настъпва срещу „Лъчезар Минчев“
Предоставено от Blogger.

Започват войните за „Малкият принц“ - „Апостроф“ настъпва срещу „Лъчезар Минчев“

20.1.15

В началото на 2015 прочутото произведение е освободено от авторски права. Ново издание излиза и в България

През 2015 г. „Малкият принц“ влиза в публичното пространство в някои страни, тъй като изтичат 70 години от смъртта на автора му. Произведението на Антоан дьо Сент-Екзюпери, излязло за първи път през 1943 г. в Ню Йорк, продаващо се в милиони екземпляри по целия свят, вече може да бъде публикувано от всеки издател.

У нас „Малкият принц“ се издава от 20 години от издателство „Лъчезар Минчев“ в различни формати и полиграфическо оформление, в превод, подписан от самия Лъчезар Минчев. А току-що излезе и новото издание на „Апостроф“.

„Доверете се на българския оригинал на „Малкият принц“! - призовават на сайта на издателство„Лъчезар Минчев“, явно с оглед на това събитие, и обясняват предимствата на своите издания: „Всичките наши издания на „Малкият принц“ са шити с памучни конци, включително и двете с мека корица, което, макар и да оскъпява малко производството им (но не и цената на дребно!), ги прави практически неразвалими, освен ако някой реши да повреди книгата нарочно....“

„В плана ни за тази година са предвидени още две издания, в различен формат и с различно полиграфическо и книговезко изпълнение, и така ще го предлагаме на пазара в общо пет разновидности, но с едно и също вътрешно съдържание и оформление", обещават от „Лъчезар Минчев“.

Издателите  от „Апостроф“ залагат в своето издание на „Малкият принц“ на първия превод на писателя Константин Константинов от 1978 г., преиздаван многократно след това, и на доброто полиграфическо изпълнение на доста по-ниска цена от другите издания.

Както става с много други класици на детската литература, вероятно и „Малкият принц“ вече ще има множество различни издатели. А от това печели читателят.

Все пак,  употребата на различните герои от книгата остава строго запазена за притежателите на авторски права, съобщават представители на наследниците. Следователно, използването на отделни илюстрации или заглавия е забранена, тъй като всички герои на романа, от принца до розата, са индивидуално защитени като търговски марки.

Приходите от творчеството на Сент Екзюпери се поделят между Жозе Мартинес-Фруктуосо, секретар на вдовицата на Сент Екзюпери, и семейство Жиро д'Аге, праплеменници на Сент Екзюпери, потомци на по-малката му сестра, по силата на неотдавнашно решение на съда.