page contents Книжен ъгъл: Писмо от „Сиела“: През 2016 г. нашият императив е насърчаването на четенето
Предоставено от Blogger.

Писмо от „Сиела“: През 2016 г. нашият императив е насърчаването на четенето

6.1.16


Като социално отговорна организация „Сиела“ е заета не само с грижите за настоящето си и оцеляването в трудния бизнес-климат на днешния ден. Ние мислим за бъдещето – както своето, така и на своите читатели.
Добре известни, широко публикувани и коментирани са тенденциите за отслабване на интереса към книгите в световен мащаб и у нас (особено у нас). Ние вярваме, че пътят към един добре и смислено живян живот минава през историята, която споделяме и книгите, които четем.
Ето защо тази година „Сиела” приема предизвикателството да  се ангажира със стимулиране на интереса към книгата у децата и към насърчаване на четенето – както в ранна детска възраст, така и през особено критичните тийнейджърски години.
Нашата цел е цялата 2016 г. да премине през този издателски императив, като увлечем със себе си най-позитивно настроената и отговорна част от едрия и среден бизнес, а също така и държавните институции.

Първото събитие, с което избрахме да започнем това беше премиерата на американската класическа история  Котарак шапкарак” на Доктор Сюс  – човекът, чиито илюстрации, рими и простички думи са научили милиони деца в ранна детска възраст в САЩ да четат. Събитието бе осъществено съвместно с Vivacom във Vivacom ArtHall.
През идните месеци ще издадем още 3 от забавните книжки на Доктор Сюс.  Сред авторите, с които ще радваме малките читатели през 2016 г., са още Джани Родари с „Джелсомино в Страната на лъжците” (илюстрациите са на нашия художник Дамян Дамянов, чиято първа авторска книга „Нарисувай ми овца” също е част от инициативата) и Тоска Ментен с „Мумията Думи и гробницата на Ахнетут” – най-популярната детска книга в Бенелюкс. Сред заглавията за тийнейджъри сме подготвили ново и пълно издание на класическата българска книга „Войната на таралежите” на братя Мормареви, продължението на „Алена кралица” на Виктория Айвярд – „Стъкленият меч”, както и излизащия до няколко седмици романс „Гневът и зората”, вдъхновен от класическите приказки от „Хиляда и една нощ“.
Традицията книги на утвърдени у нас и в чужбина български автори да излизат с логото на „Сиела” ще продължи и през тази година, като на 27 януари от 18:30 часа в литературен клуб „Перото” ще се проведе разговор на тема „Литература отвъд границите, или границите на литературата“, а участие в него ще вземат Захари Карабашлиев, Николай Грозни (който ще представи книгата си „Вундеркинд”) и Светлозар Желев.
Още следващия месец любителите на новата стойностна българска литература ще могат да се потопят в света на съвременния разказ в сборника на тема любов, със заглавие „Обича ме. Не те обича“ (съставител Захари Карабашлиев), в който срещаме имената на Теодора Димова, Георги Господинов, Владимир Зарев, Кристин Димитрова, Иво Иванов и много други.  През пролетта ще излязат романите на Илия Троянов „Власт и съпротива”, който се радва на изключително добър прием, както от критиците, така и от публиката в Германия, и „Жар птица” – първият и дългоочакван роман на Мирослав Пенков, чийто сборник „На Изток от Запада“ бе преведен на 30 езика. Както и досега, ще подадем ръка на дебютанти – творбата „Аз още броя дните” на победителя в реалити формата „Ръкописът” Георги Бърдаров ще излезе скоро, но преди нея ще се появи книгата „Убиец” на неговия подгласник Васил Панайотов.

Друга практика - особено популярна на Запад, но в България до голяма степен „Сиела” е пионер в областта – популярни личности да разкриват подробности от личния и професионалния си живот пред професионални писатели и журналисти – също ще продължи и през 2016 г. с книгата на Сашо Диков и Ирина Вагалинска, а по-късно ще има и сериозни изненади както от политици, така и от хора в шоу-бизнеса.
Тенденцията да представим на пазара забравени или неиздавани досега у нас класики ще се запази. Освен „Далеч от безумната тълпа” на Томас Харди, която излиза този месец, скоро ще представим на българския читател и класическия роман „Монахът” на английския писател, поет и драматург Матю Луис, известен като „Властелин на готическата драма”. Неговото влияние върху  автори като Мери Шели, Едгар Алън По и Е.Т.А. Хофман е огромно, а поради приятелството му с Гьоте, мнозина сочат Луис за вдъхновител на „Фауст”.
През 2016 г. ще издадем също смелите репортажи на прозорливата Ориана Фалачи, както и непубликувани досега текстове на големия Георги Марков. Предстои и ново издание на неговите „Задочни репортажи за България”.
Имена като Фредрик Бакман, Алън и Барбара Пийз, Дмитрий Глуховски, сър Алекс Фъргюсън, Иван Михалев с Елина Цанкова и Пиърс Браун (който – заедно с Виктория Айвярд – е шампион в Goodreads за 2015 г.) ще са част от издателската ни палитра и през 2016 г. с новите си книги. Емблематичните за издателството ни биографии на известни личности също няма да липсват – като започнем с Джими Пейдж, минем през Михаил Горбачов, Папа Франциск със своето послание и коментар на общочовешки теми и послание към всички, без оглед на раса, религия и националност.
Както е известно, „Сиела” издава голяма част от правната литература у нас, което продължава и занапред. Предстои поредица тематични сборници с подбрана практика на ВС и ВКС по наказателни дела, придружена с анализ от водещи теоретици в областта, както и два тома с тематична подбрана практика на ВКС по граждански и търговски дела, придружена със статии. Едно от най-важните заглавия в правната редакция на „Сиела” е „Право на европейската конвенция за правата на човека” – ултимативната книга по темата, настолна за всяка институция, изповядваща европейско законодателство и ценности – книга, полезна не само за юристи, но и за всеки, който иска да знае повече за собствените си права.

Това са, накратко, издателските тенденции на „Сиела“, и именно към тях ще се придържаме през идните месеци. Но, очаквайте и изненади, защото ние издаваме повече.