page contents Книжен ъгъл: За забранената любов на Симонета Веспучи и Сандро Ботичели
Предоставено от Blogger.

За забранената любов на Симонета Веспучи и Сандро Ботичели

13.6.17

Една жена с легендарна красота и един велик художник в „Най-красивата жена във Флоренция“

Алиса Паломбо избира за сцена на втория си роман двора на Медичите – бляскавия и съблазнителен свят на братята Лоренцо и Джулиано де Медичи. Двамата управници на Флорентинската република привличат около себе си гениални художници, известни поети, политици, философи и други емблематични фигури от Италианския ренесанс.

Благодарение на годежа си с Марко Веспучи 16-годишната красавица от Генуа Симонета Катанео навлиза шеметно в артистичното общество и бързо се превръща в обект на възторг и обожание.

Симонета Веспучи, както и съпругът ѝ Марко, братята Медичи и художникът Сандро Ботичели са реални исторически фигури. Изкуството е съхранило образа на младата жена в редица произведения – както от самия Ботичели, така и от Пиеро ди Козимо, Гирландайо, Верокио. И макар за великите мъже да знаем много, историята не е запазила почти нищо за Симонета, освен лика ѝ и нейната ранна смърт.

Паломбо вдъхва живот на жената, обезсмъртена от Ботичели в „Раждането на Венера“, като я поставя в центъра на роман, който е перфектното съчетание между изкуство, история и романтика. Флоренция от времето на Медичите сияе във великолепните краски на Ренесанса, а на преден план е изведено пленителното сътворение на един шедьовър.

Цяла Флоренция се влюбва в прелестната Симонета, а обожаваният от всички дами Джулиано де Медичи не прави изключение. Докато привиква към новия град, брачния живот и по-високата си позиция в обществото, генуезката се превръща и в единствена муза на талантливия млад художник Сандро Ботичели.

Плод на забранената им любов е шедьовърът „Раждането на Венера“, който и до днес е считан за едно от най-великите произведения на изобразителното изкуство. Ала Симонета разбира, че красотата може да бъде и проклятие…
Симонета умира млада, но Ботичели продължава да я рисува дълго след това. Музата му е погребана в семейната гробница на рода Веспучи, а художникът настоява след смъртта си да бъде положен в нозете ѝ, за да прекарат вечността заедно.

След бестселъра „Цигуларят от Венеция“ Алиса Паломбо насочва перото си към ренесансова Флоренция, за да улови живописно и пламенно нерушимата връзка между Ботичели и неговата муза.