page contents Книжен ъгъл: Защо виртуалната опасност е толкова близо
Предоставено от Blogger.

Защо виртуалната опасност е толкова близо

28.4.20

Петко Тодоров

Те са на 15, съученички и най-добри приятелки, бленуват и се борят за вниманието на най-влиятелните момчета в гимназията и в романа „Chatroom” на Хелен Фресвейк (Емас, превод Василка Ванчева). Разликите в характера ги стимулират към взаимно допълване и мотивиране. Компенсират несбъднати наяве мечти с контакти във виртуалното пространство.

Лекотата на задочното общуване ги ентусиазира и обсебва. Виртуална обява на влиятелна модна агенция за набиране на млади фотомодели решава радикално емоционалните им проблеми и те се отзовават. И стават жертви на търговията с детска порнография.

Звучи като по учебник. Холандската писателка сякаш преследва банализиране на фабулата. По-интригуващо щеше да е дъщерята на собственици на семейна пекарна, потънали в убийствен трудов ритъм, да е бунтарката, а не свито като тях момиче. И обратно – в разпадащото се семейство на експерт в едра застрахователна компания да расте скромно девойче...

Всичко е свръх логично. Виртуалното общуване в тази възраст е незаменим магнит. То извежда в съвършенство магията на превръщане на желаното в действителност. Щеше да е нечовешко някой да не се възползва от нея... Линията в романа е криминална. Тече разследване. Полицейската работа е повече от черна. Липсва всякакъв намек за изпълнения от сорта на Поаро или Филип Марлоу.

Умопомрачително досадната всекидневност е по-близка до новото скандинавско криминале. Хората просто си изпълняват задълженията. Ефектът от банализирането е пределна достоверност. Опасността е на четвърт ръка разстояние.

Фресвейк (1961-2016) напуска полицията през 2010 г. за да се посвети единствено на писателство. Там е експерт по дактилоскопия. Но до онзи момент има вече 10 романа: „През целия си живот съм писала за престъпления, извършвани от деца или спрямо деца. За дела, които са ме впечатлявали, а понякога и оставяли безмълвна”, споделя тя. Сюжетите й са по реални случаи от практиката й в полицията. Този й носи наградата на Младежкото жури на Холандия за книга на годината.