page contents Книжен ъгъл: Томи Контио разказва историята на едно „Куче на име Коте“
Предоставено от Blogger.

Томи Контио разказва историята на едно „Куче на име Коте“

26.1.21

 Ами ако независимостта може да означава самота?

„Куче на име Коте“ (Ракета, превод от фински Росица Цветанова, илюстрации Елина Варста) разказва историята на куче, което си няма семейство и принадлежност. Баща му си е тръгнал още преди да се роди, братята и сестрите му са станали ангели, а майка му го изоставила, когато е било съвсем малко. На прощаване го е посъветвала да не вярва на никого. Кръстила го е Коте.  

Защото котките са независими. А независимите се справят добре в света.

Но дали е така?

Докато търси своето място, кучето на име Коте разбира, че е отхвърлено от чистокръвните породи. Не е прието от никого, не вярва на никого, а накрая спира да вярва дори на самото себе си. С всеки изминал ден се чувства все по-самотно и изгубено, докато не се среща с човек на име Пор.

От тъмни цветове и нюанси към топла светлина

Шокиращо красивата история на Томи Контио и едновременно нежният и мек хумористичен живописен свят на Елина Варста изграждат диалог на значенията, който няма как да не остави спомен за очарование у читателя.

Началото на книгата е тъжно и по-мрачно от Финландия в края на ноември, но с напредването на историята, за щастие, започват да се откриват и по-ярки нюанси и акценти на щастието – както в текста, така в топлите илюстрации:

„Чайките кръжаха по небето. Небето се беше опряло на морето. Морето се
беше опряло на небето. Прегръдката на слънцето беше топла и стигаше
чак до нас.
– Коте е хубаво куче – каза детето.“

Големите въпроси от живота: „Кой съм аз?“, „Трябва ли да бъда независими, или просто съм самотен?“, „Какво означава приятелството?“ съпътстват всяка страница от историята. Книгата е насочена към деца от възрастовата категория 3 – 9 г., но техните родители ще забележат, че поетичният и изпълнен с метафори език на автора създава нива в текста, които говорят специално на тях.

Книгата е номинирана за „Наградата за детска и младежка литература на Северния съвет“ (Nordic Council Children Literature Prize and Young People’s Literature Prize), както и за отличието на Международния съвет за книги за млади хора (IBBY).