page contents Книжен ъгъл: Отиваме „При чехите“ с 48 автора в 811 страници
Предоставено от Blogger.

Отиваме „При чехите“ с 48 автора в 811 страници

25.10.22

За първи път от десетки години назад в България излиза антология на съвременния чешки разказ
 
Сборникът „При чехите“ (Жанет 45) съдържа разкази на 48 съвременни чешки автори в превод на 19 преводачи; 48 портретни фотографии на авторите от 48 различни фотографи. Графичното оформление е на художника Христо Гочев, а редактор на 811 страници от чешки разказвачи в превод на български език е известната бохемистка, преводачка, езиковедка и професор на Софийския университет – Маргарита Младенова.
 
Без съмнение книгата е подходяща не само за бохемисти и ценители на съвременната чешка литература, но и просто на качествената и стойностна литература, която е запазена марка за България на изд. „Жанет 45“. Издателят Манол Пейков е един от двигателите на проекта, заедно с директорката на Чешкия център – г-жа Дагмар Остранска. Това е един рядък и изключително значим проект на съвременната чешка литература, излязъл като по чудо на български език. Не пропускайте да се срещнете лично с издателя и някои от авторите в антологията, както и с техните преводачи.

Дагмар Остранска казва в предговора: „Съставители на антологията „При чехите“ са Луцие Ржехоржикова – бивш директор на Чешкия център в Киев и преводачката и литературна критичка Ирина Забияка, а книгата излезе през 2021 г. в киевското издателство „Абабамалагага“. Затова за мен беше логично да „претворим“ книгата и на български език и да я обогатим с разказите на автори, подходящи за българските читатели, чиито текстове ще имат какво да им кажат. Луцие Ржехоржикова ме вдъхнови с подхода си да включи няколко разказа на чешки автори, написани специално за изданието. Ние също успяхме да добавим в нашата антология разказ от чешката авторка с български корени – Боряна Додова, чиято „премиера“ е именно тук. Представяме и някои чешки автори на българския читател, които през последните десет години посетиха литературни фестивали в България или участваха в авторски четения в Чешки център София и на други места в страната.

В антологията са включени и други автори, които имат родствена връзка с България. Между тях са например Бианка Белова, чийто баща е българин, както и Адам Георгиев, който е син на известния български режисьор и театрален педагог Николай Георгиев. В антологията са включени само съвременни автори, които са от различни поколения, но независимо дали са дебютанти или имат няколко отпечатани прозаични книги и престижни награди, те са обединени под знака на таланта и качественото писане. Повечето от авторите са носители или номинирани за най-престижната чешка награда Magnesia Litera, както и за други значими награди като „Чешка книга”, „Иржи Ортен”, „Йозеф Шкворецки”, наградата за литература на Европейския съюз и др. По този начин настоящата антология ни представя най-доброто от съвременния чешки разказ през последните години.Много усилия вложиха българските бохемисти, които с преводите си помогнаха за реализирането на този солиден проект. Изключително важна беше и ролята на редакторката на антологията – проф. Маргарита Младенова. Благодаря на всички тях, както и на координаторката на проекта – Димана Иванова, която беше пресечната точка между литературните агенти, преводачите, авторите, редакторката и българското издателство.“