page contents Книжен ъгъл: Загадки и роботи в „Уилям Уентън и крадецът на луридий“ – новият тийн феномен
Предоставено от Blogger.

Загадки и роботи в „Уилям Уентън и крадецът на луридий“ – новият тийн феномен

25.3.19

Боби Перс създаде най-добрия кодоразбивач в света, най-преследваното момче...

Къде биха се срещнали феновете на Пърси Джаксън и на Доктор Кой? Между страниците на поредицата за 12-годишния кодоразбивач Уилям Уентън! Книгите за Уилям излизат изпод перото на норвежеца Боби Перс и в тях ясно си проличава опитът му като кинорежисьор и сценарист – сюжетът е напрегнат и действен, а момчето се сблъсква с мащабна конспирация, която далеч не застрашава само него и семейството му.

Поредицата се радва на огромен успех – правата са продадени в 36 страни по цял свят, стигайки до първите места в класациите. Получава и най-важното признание, на самите читатели – през 2015 година за „Крадецът на луридий“ (ЕМАС, превод Ева Кънева) Боби Перс е удостоен с Наградата на веригата книжарници АРК за най-добра детска книга (в гласуването са участвали 10 000 ученици от пети до седми клас), а през 2017 – и с Наградата на ненаситните читатели (80 000 ученици от пети и шести клас номинират любими свои заглавия, а крайният победител се излъчва от пет ученически класа, избрани на случаен принцип от цялата страна).

Дванайсетгодишният Уилям живее с родителите си в Норвегия. Преди осем години са избягали от Лондон. Сега се представят под мнима фамилия и пазят адреса си в тайна. Защо? Уилям няма представа. Казано му е само да не се набива на очи. И той се старае да не привлича излишно внимание. Най обича да се заключва в стаята си и да умува над логически загадки – тайно от родителите си, защото баща му не одобрява тези негови занимания. Каква е причината? Не му обясняват. Обвито в мистерия е и изчезването на любимия му дядо. И по този въпрос Уилям родителите упорито мълчат.

Не щеш ли, в града пристига най-трудната главоблъсканица на света: Мозъкотрошачката. Разработена от светилата в световната криптология, тази логическа загадка ще се окаже съдбоносна за нашия герой. Оказала се препъникамък за велики умове, Мозъкотрошачката ще отключи неподозирани възможности у Уилям и ще го превърне в най-добрия разшифровчик на света. А невидимата заплаха, досега тегнала над семейството му, изведнъж ще придобие съвсем конкретен образ...

Още щом му хрумва идеята за „Крадеца на луридий“, Боби Перс осъзнава, че екранната ѝ реализация на големия екран ще излезе прекалено скъпо, вероятно колкото филм за Хари Потър. През 2015, девет години, след като печели „Златната палма“ на фестивала в Кан за късометражния филм „Sniffer“ („Дегустатор на миризми“) и се превръща в първия и засега единствен норвежец, носител на това отличие, Боби Перс създава детски роман.

Откъде черпи вдъхновение? От малък рисува комикси и обича да се уединява. Винаги се е вълнувал от фентъзи и разбиване на шифри – основна тема в поредицата за Уилям Уентън, който от обикновено момче се превръща в суперразшифровчик. Писателят признава, че с Уилям доста си приличат. „Ако се случи да отида на гости и зърна пъзел или нещо подобно, не мирясвам, докато не го наредя. Ослепявам и оглушавам за всичко друго. Приятелски съвет: ако ще ме каните на вечеря, погрижете се на видно място да няма подобни предмети.“

След като написал книгата, Боби помолил единайсетгодишната си дъщеря да прочете първите петдесет страници, без да ѝ казва кой е авторът.

„Спомням си как крачех напред-назад из кухнята, докато чаках. Бях адски напрегнат. Тя ме извика и като видях колко е намусена, си помислих: явно няма да го бъде. Но тя каза: „Тате, къде е продължението?“ И така започва всичко...